PURO Q&A: Małgosia Minta
Dziś w naszym cyklu Małgosia Minta*, piewczyni dobrego smaku, blogerka i dziennikarka kulinarna. Czuła i uważna obserwatorka rzeczywistości, także tej poza talerzem, czego efekty możemy podziwiać na jej pięknych fotografiach i w licznych, smakowitych artykułach.
Miasta doświadczam…
Smakiem. Tym drzemiącym na podniebieniu i tym, który wabi oczy.
Gdy chcę spotkać ludzi…
Idę na śniadanie, sama. Podczytuję cudzą gazetę, pytam - lub doradzam - o dania z menu. Zagaduję, choć to w teorii wbrew mej naturze. Przy dobrym jedzeniu łatwiej jest jednak wykrztusić pierwsze zdanie. A nigdy nie wiadomo, dokąd zaprowadzi rozmowa.
Gdy chcę się wyciszyć...
Wyłączam telefon. Rzadko.
Spaceruję…
Z torbami. Po targach, bazarach. Patrzę, co ludzie wkładają do koszyków, jak wybierają owoce, o co pytają sprzedawców. W znanym miejscu chodzę utartymi szlakami, w nowym - podążam po śladach innych. A potem znikam w bocznej ulicy.
Odkrywam…
Że tarta z kremem marakujowym i bezą potrafi przetrwać podróż Londyn-Warszawa. I nikt nie chce Ci jej zjeść.
Skarby znajduję…
W warzywniaku.
Smak miasta to…
Jedzenie, które ma się ochotę zjeść na chodniku.
Przy sobie zawsze mam...
Zbyt dużo rzeczy. I co najmniej dwie torby. Kalendarz Moleskine ( zapisywany w zupełnym chaosie), telefon, długopis bez skuwki. Ostatnio pomidor, któremu udało się uciec z papierowej torebki. Breloczkowatego R2D2 - rycerz jedi potrzebuje kompana.
Do walizki pakuję...
Puste miejsce - by do domu przywieźć smak odwiedzanego miasta. Do podręcznego - kable. Ładowarka do laptopa, do aparatu, do telefonu. W sumie ważą na pewno więcej, niż ubrania.
*Małgorzata Minta, dziennikarka, a przede wszystkim kulinarna pasjonatka. Co tydzień, na łamach autorskiej kolumny w "Gazecie Wyborczej" pisze o ciekawych smakach, ludziach i wydarzeniach kulinarnych. Publikuje na łamach magazynów: "Usta”, "Kuchnia" i "Monitor Magazine" oraz na autorskim blogu MintaEats.com.
Wszystkie fotografie: Małgorzata Minta
Podobne artykuły
- Art
- People
- News
- Polska
Pracuję intuicyjnie. Rozmowa z Jakubem Glińskim
- Trend
- People
- Polska
Lukullus - pyszne i piękne ciastka z Warszawy
- Trend
- Art
- People
- News
- Polska