Menu Zarezerwuj
Puro Mag

PURO Culinary: Koktajle inspirowane sztuką

30.06.2019 Puro News

Marcel Duchamp powiedział: „Nie wierzę w sztukę. Wierzę w artystów”. Po wizycie w krakowskim PURO dodałabym: i w koktajle. Dekadenckie kompozycje, inspirowane postaciami słynnych artystów, pojawiły się w menu tutejszej restauracji Halicka Eatery & Bar. Posmakujemy burzliwego życiorysu Vincenta Van Gogha, renesansowego splendoru Leonardo Da Vinci i namiętnego surrealistycznego pocałunku Salvadora Dali. Wśród składników: syrop z rodzynek i prażonych nasion słonecznika, domowy likier migdałowo-limonkowy, kwiat pomarańczy, jadalne złoto. Skosztujcie tych historii, pięknie brzmią na podniebieniu!

Związek sztuki i charakternych napojów istniał od zawsze. Rozgrzana nocnym życiem wyobraźnia artystów dyktowała wybitne obrazy i słowa. Artystyczne życiorysy, równie gorące i nieprzewidywalne co sztuka, rozpalały wyobraźnię śmiertelników i wzbudzały marzenia o twórczym życiu. Ten pełen emocji związek, Kamil Skoczek, Head Bartender w Halicka Eatery & Bar przetłumaczył na smak koktajli. Bo gdzie indziej, niż na tętniącym życiem, multikulturowym krakowskim Kazimierzu, posmakować sztuki? Bogate w treść i formę kompozycje koktajli idealnie wpisują się w artystyczny klimat dzielnicy i filozofię PURO - łączenia historycznego kontekstu i ponadczasowej jakości.

W każdym z koktajli znajdziemy mnóstwo szczegółów, które mogą być na pierwszy rzut oka trudne do uchwycenia, ale to zamierzony zabieg. Ta ukryta symbolika jest ważna i stwarza mnóstwo okazji do rozmów z gośćmi. Inspiruje do poszukiwań: smaku, historii, detalu. Jestem przekonany, że tak pomyślane menu posiada nie tylko rzemieślniczy sznyt, ale i własny charakter, swoistą duszę - mówi Kamil.

Oddajmy głos kompozycjom. Te koktajle pieszczą oko i podniebienie!

 

The Murder Mistery | Michelangelo Merisi Da Caravaggio

Tajemnicza zbrodnia czy sekretne zniknięcie? Zagadka śmierci „najsłynniejszego malarza Rzymu” pozostaje nierozwikłana, nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by delektować się jej smakiem. To dość gorzki aperitif, na włoskim koktajlu Americano. Dużo goryczy, odrobina ostrości i głęboki, czerwony kolor. Serwowany na bryle lodu, zwieńczony cząstką krwistej pomarańczy. Ten koktajl aż kipi od domysłów.

The Lost Ear | Vincent Van Gogh

Słoneczniki i gwiaździste niebo - kwintesencja malarstwa Van Gogha i smaku naszej kompozycji. Jej bazą jest Holenderski genever (wszak wszyscy wiemy, skąd pochodził Vincent...), dopełniony syropem z rodzynek i prażonych nasion słonecznika. Wieść niesie, że trumnę malarza bliscy obsypali słonecznikami; w naszej wersji smak koktajlu wieńczy cukierek ze słonecznikowego syropu, zawinięty w jadalną folię. Koniecznie sprawdźcie, czy ucho kubka po degustacji pozostanie na swoim miejscu!

The Genius And The Toff | Leonardo Da Vinci

Renesansowy rozmach godny najwyższego geniuszu. Autorski spritzer, czyli koktajl na bazie wina musującego, inspirowany miłością artysty do jego winnicy. Czy uprawa winorośli, czy lot w przestworza, Leonardo nie uznawał półśrodków. Zarówno w sztuce, jak i w kuchni detal wieńczy dzieło - skrzydło z białej czekolady oprószone jadalnym złotem zapowiada lot najwyższej próby. 

Troubles In Eden | Paul Gauguin

Polinezyjskie podróże Gauguina przyniosły słodko-gorzkie refleksje: niewinność tropików (rum agricole z Martyniki, domowy likier migdałowo-limonkowy) oraz gorycz przygód - (francuskie amaro na bazie kwiatów pomarańczy). Całość serwowana w porcelanowym kubki tiki z liściem bananowca oraz domowej roboty kokosanką wzbudza i pragnienie podróży, i spokoju stałego lądu. 

In The Sunlight | Claude Monet

Czysta impresja, godna stylu mistrza: poranek w skąpanym słońcu ogrodzie z filiżanką herbaty. Smak delikatny i kwiatowy, słoneczny, subtelny. Top z piany earl grey i puder z róży delikatnie budzą zmysły. Ulotność chwili można zatrzymać: kontemplując obrazy impresjonistów i smak naszego koktajlu.

Cannons Go Boom | Winston Churchill

Torfowa i dymna, ulubiona whisky brytyjskiego męża stanu - Johnnie Walker w wersji double black. Sprawy najwyższej rangi, cygaro i piersiówka - zawsze szły ze sobą w parze. Churchill, kiedy nie tworzył historii, tworzył sztukę. Koktajl, sezonowany krótko w dębowych beczkach, serwowany z palonym cynamonem, to kwintesencja wytrawnego dialogu dwóch światów: sztuki i polityki.

Kiss My Surrealism | Salvador Dali

Ekscentryzm w rodzimej wersji: digestif na bazie polskiej wódki z owoców lasu z dodatkiem hiszpańskiego słodkiego sherry, kwasem jabłkowym i syropem octowym na bazie rozmarynu i jagód. Szalony drink w równie szalonej oprawie: serwowany w mini shakerze, z gałązką rozmarynu i lizakiem w kształcie ust, zrobionym z czekolady z bursztynowego kakaowca. Forma i smak godne wyobraźni surrealistycznego geniuszu!

Sensen Stimulant | Stanisław Ignacy Witkiewicz

Percepcja jest względna. Świat wizualizowany przez pryzmat stymulantów i używek był integralną częścią twórczości Witkacego. Każde dzieło podpisane było szczegółową dawką zażytych w trakcie twórczej pracy substancji. Nasza podróż opiera się na fuzji jednej z najstarszych polskich wódek destylowanych z krajowych owoców i Absinth blanc, legendarnego alkoholu poszukujących wrażeń artystów. 

 

Cheers!

Similar articles

Wielkanoc w stylu PURO
17.04.2019 Puro News

Wielkanoc w stylu PURO

Sto lat Bauhausu z polskimi ilustratorami
02.05.2019 Puro News

Sto lat Bauhausu z polskimi ilustratorami