13.11.2014

WROCŁAW: Tam, gdzie warzy się złoto!

Powstaje we Wrocławiu miejsce niezwykłe. Takie, gdzie ludzka troska i czas zamieniają chmiel w złoto. To Browar Stu Mostów, który lada chwila otworzy swoje bramy.  Projekt w stu procentach autorski – z oryginalną technologią i rzemieślniczym sznytem przywracający zapomnianą, piwowarską tradycję.

W otoczeniu czerwonych cegieł i wysokich sufitów klimatycznych, postindustrialnych wnętrz, dojrzewa pyszne piwo. Niespiesznie, według autorskich receptur pasjonatów złotego trunku.

„Produkcja rzemieślnicza jest kosztowniejsza od przemysłowej, to zupełnie inny cykl. Koncerny skracają czas produkcji do 14 dni. Z kolei browary rzemieślnicze, w zależności od rodzaju, przygotowują piwo w czasie od jednego nawet do kilkunastu miesięcy. Widać więc, że to wymagający proces, ale smak jest jedyny w swoim rodzaju. A dla nas liczy się najwyższa jakość, za którą ten smak podąża."

mówi Grzegorz Ziemian, współwłaściciel i pomysłodawca Browaru Stu Mostów.

 

 

Jak to wszystko się zaczęło?

Pomysł dojrzewał powoli, jak prawdziwe rzemieślnicze „old ale”. Zaczęło się od marzenia – Grzegorz i Arletta Ziemian zapragnęli stworzyć markę, która będzie synonimem dobrego smaku, lokalnych wartości i solidnego rzemiosła. Po wielu wizytach na targach spożywczych i piwnych, spotkali idealnego partnera – firmę BrauKon, która dzięki nowoczesnej technologii pozwala warzyć piwo według tradycyjnych receptur. Od początku ważna była lokalność i wyzwalanie kreatywnego potencjału. W miejscu i w ludziach. Bo nie tylko o piwo chodzi, ale szacunek dla twórcy i smaku, kulturę, no i radość!

 

 

Browar Stu Mostów ulokował się we Wrocławiu, mieście z wielkimi piwowarskimi tradycjami, w budynku po dawnym kinie „Wodomierz”. Klimatyczne, ceglaste wnętrza zostały wyremontowane i zaadaptowane na przestrzeń, w której się piwo warzy i zarazem smakuje. Odwiedzający mogą karmić nie tylko kubki smakowe – degustując złoty trunek w pubie, ale i ciekawość – podglądając cały proces produkcji.

Przedsięwzięcie wskrzeszania piwowarskiej tradycji już dawno zaczęło przekraczać ramy „fabryki piwa”, a stało się przestrzenią komunikacji, wymiany wiedzy i doświadczenia. Browar Stu Mostów integruje i zaraża pozytywną energią! Dlatego też ekipa Browaru postanowiła nakręcić klip w inspirujących, lokalnych miejscach, m.in. w PURO Hotel Wrocław! Jesteśmy „Happy” że możemy być częścią kreatywnego Wrocławia!

 

 

 

Otwarcie Browaru zbliża się wielkimi krokami. Pub – gdzie będzie można kosztować wybornych trunków producentów z Niemiec i Anglii - otworzy swoje bramy już 14 listopada. Pierwsze piwa sygnowane logo „Browaru Stu Mostów” już w grudniu! Na początku dostępne jedynie lokalnie, z czasem będą pojawiać się na półkach sklepów w całej Polsce.

Dlaczego Browar Stu Mostów?

„Bo chcemy budować mosty – pomiędzy tradycją a nowoczesnością, kulturą a ludźmi, lokalnym a globalnym. Setki mostów!”

odpowiadają chórem inicjatorzy Browaru. Trzymamy kciuki za wskrzeszanie smaku! I – zapraszamy na piwo do Wrocławia! Bo, jak mówi profesor Miodek –  czego nie ma na języku, tego nie ma w rzeczywistości ☺

 

 

x

Subscribe to our mailing list

*indicates required