20.10.2016

PURO Q & A: Weronika Lewandowska

Esencję miasta stanowią ludzie. I przestrzenie, które tworzą. Architektura, niezwykłe miejsca i przedmioty, dzikie zakątki, dobrze znane ścieżki, emocje i wspomnienia. O sposoby tworzenia i doświadczania miasta pytamy w naszym PURO Kwestionariuszu ludzi, którzy nas inspirują. Artystów, projektantów, kreatorów współczesnego, miejskiego świata.

W gąszczu miejskich smaków wyławia te najbardziej kuszące. W swoje pracy łączy wrażliwość kubków smakowych, siłę intuicji i pewność marketingowej wiedzy. Poznajcie Weronikę Lewandowską*, dyrektor artystyczną Restaurant Week**, największego festiwalu restauracyjnego w kraju, który lada dzień kolejny raz ugości smakoszy w 11 miastach Polski.


 

Miasta doświadczam...

Poprzez spacery. Niezależnie od pory dnia oraz pogody, staram się jak najwięcej chodzić po mieście - unikam jazdy samochodem i komunikacją miejską. Staram się nie chodzić głównymi ulicami. Kiedy mijam otwartą bramę kamienicy zawsze wchodzę, żeby zobaczyć podwórze, zaglądam w zaułki, szukam skrótów, żeby przemieszczać się szybciej. Dzięki upartemu wchodzeniu tam, gdzie być może nie powinnam, udało mi się zobaczyć kilka naprawdę ciekawych, ukrytych przed wzrokiem przechodniów miejsc.

 

Gdy chcę spotkać ludzi...

Wychodzę w kierunku Placu Zbawiciela. Tam zawsze można spotkać znajome twarze.

 

Gdy chcę się wyciszyć…

Idę do Muzeum Narodowego i odwiedzam galerię sztuki XIX wieku. Wracając, spaceruję po warszawskiej skarpie. Mam to szczęście, że na trasie do domu znajdują się takie miejsca jak Elizeum, od którego nieustannie bije specyficzna energia.

 

 

Spaceruję…

Najczęściej jak tylko mogę!

 

Odkrywam…  

Moim największym miejskim odkryciem jest to, jak dużo do odkrycia jeszcze zostało. Eksplorowanie miasta jest niczym niekończące się szukanie sekretów w grze komputerowej - wciąż pojawiają się nowe.

 

Skarby znajduję…

Wszędzie. Wszystko może być miejskim skarbem - od błyszczących, rudych kasztanów, przez słońce odbijające się od okien kamienic, po rozmowę z ekspedientką w sklepie, zakończoną wymianą uśmiechów.

 

 

Smakuję…

Kocham warszawską scenę restauracyjną - możliwość pracy przy niej i dla niej to prawdziwe wyróżnienie. W ostatnich latach stołeczne Restauracje przeżyły prawdziwy rozkwit i mogą się pochwalić naprawdę wysokim poziomem oraz różnorodnością. Mam 3 ulubione miejsca: Solec 44, Przegryź i Lokal Vegan Bistro. Wszystkie je łączy szczerość - to dla mnie najważniejszy wyznacznik dobrej kuchni.

 

Przy sobie zawsze mam...

Naładowany telefon. Praca w Restaurant Weeku wymaga ciągłej dyspozycyjności, kontaktu z Gośćmi i trwa właściwie cały dzień. Totalnie splotła się z moim życiem.

 

Do walizki pakuję…

Nie umiem się pakować, robię to bardzo chaotycznie. Często zapominam o najważniejszych rzeczach, jednak dwie zabieram ze sobą zawsze - piżamę i notes.

 

 


*Weronika Lewandowska - dyrektor artystyczna Festiwalu najlepszych Restauracji Restaurant Week, współodpowiedzialna także za promocję wydarzenia. Wcześniej zajmowała się marketingiem w gastronomii, dziennikarstwem i badaniem trendów. Wolne chwile przeznacza na podziwianie sztuki.

 

**O aktualnej edycji RESTAURANT WEEK:

Najbliższa edycja Festiwalu najlepszych restauracji odbędzie się od 21 do 30 października. Bierze w niej udział 300 restauracji w jedenastu polskich miastach. Goście mogą dokonywać rezerwacji trzydaniowych doświadczeń (przystawka, danie główne, deser) za pośrednictwem strony www.restaurantweek.pl. Temat przewodni jesiennej edycji brzmi "Towarzyskość to zdrowie!" - według najnowszych badań osoby towarzyskie, które spotykają się regularnie w stałym gronie, choćby po to, żeby coś zjeść i poplotkować, mają większe szanse na dłuższe życie niż te, które rzuciły palenie, schudły czy regularnie ćwiczyły.

 

Plany na przyszłość:

Już 15. listopada będzie miała miejsce premiera pierwszej książki wydawnictwa Restaurant Week, czyli "Najlepsze PRZEPISY Najlepszych RESTAURACJI". To wyjątkowe zaproszenie do zamkniętego dotąd świata. Książka odkrywa przed czytelnikiem kulinarne tajemnice najlepszych polskich restauracji i prowadzi go za zamknięte dla publiczności drzwi kuchni. W tej wyjątkowej książce szefowie kuchni dzielą się niepublikowanymi dotąd przepisami na swoje najlepsze flagowe dania. Restauratorzy natomiast zdradzają swoje historie i tajemnice gościnności, która przynosi sukces i sławę ich restauracjom. A już wiosną kolejna ogólnopolska edycja Festiwalu!

 

fot: Igor Haloszka (portret), pozostałe - z archiwum Weroniki Lewandowskiej

x

Subscribe to our mailing list

*indicates required