13.10.2014

POZNAŃ: Wino? Naturalnie!

Coraz chętniej żyjemy dziś w rytmie “slow”. “Slow life” oznacza życie bliskie natury, co nie znaczy, że musimy od razu wyprowadzać się na wieś! Możemy konsumować zdrowo i lokalnie, mieszkając w mieście. “Slow food” to produkty uprawiane i hodowane ekologicznie, bez pośpiechu, w najbliższej okolicy. Świadomość własnego zdrowia oraz eko-równowagi sprawia, że naszym naturalnym wyborem stają się właśnie eko-produkty.

Wielu z nas poświęca czas, aby znaleźć „swojego” rzeźnika, serowara i piekarza, zwraca uwagę na sposób i jakość parzonej espresso, kupuje naturalne soki, a nawet martwi się o obecność jabłek w cydrze. A jednak decyzje w sprawie wina często pozostawiamy ofercie dyskontów. A niewielu z nas wie, że na rynku dostępne są wina naturalne - bez chemii, ulepszaczy, i z winogron, którym nigdzie się nie spieszy.

 

fot. Misenka Plantaznik dla Domiane Lapierre

 

Czym różnią się od win nowoczesnych, powszechnie dostępnych?

Zapytaliśmy o to Michała Więckowicza Wine Coach’a:

“Wina naturalne to autentyczne, lokalne, rzemieślnicze produkty będące efektem współdziałania człowieka i natury. Winogrona pozyskuje się z upraw ekologicznych lub biodynamicznych (takich eko+), a winorośl uprawia się z maksymalnym poszanowaniem natury.  Przy wytwarzaniu wina wykorzystuje się rdzenną mikrobiotę, tzn. kultury dzikich drożdży i bakterii naturalnie zasiedlających ekosystem winnicy i winiarni. Producenci win naturalnych wykorzystują tradycyjne, regionalne metody produkcji win, unikają raczej high-techowych rozwiązań. Trzymają się filozofii “grapes into wine” – wierzą, że wino to tylko (i aż!) produkt fermentacji moszczu gronowego przez mikroorganizmy. Dzięki temu ich wina to czysta ekspresja natury (siedliska) i kultury (wpływu człowieka). Dobre wino to pieszczota dla ciała, wielkie wino to pieszczota dla duszy. Wiele win naturalnych należy do tej drugiej kategorii”

 

fot. Odczaruj Gary dla Dom Bliskowice 

 

Innymi słowy: minimum ingerencji, maksimum troski. Wina naturalne stają się coraz popularniejsze w Europie, a także i w Polsce! Przełomowy był rok 2014, kiedy to winnica Dom Bliskowice z Małopolskiego Przełomu Wisły zaprezentowała swoje wina na wiedeńskiej edycji najważniejszych targów win naturalnych – RAW Artisan Wine Fair. Organizatorka tejże imprezy, Isabelle Legeron, ikona naturalnego winiarstwa i autorka książki „Natural wine”, będzie gościem niecodziennego wydarzenia, któremu patronuje PURO Hotel Poznań!

 

W najbliższą sobotę, 18 października, w poznańskim SPOT Isabelle poprowadzi degustację komentowaną oraz poprowadzi wykład. Bo właśnie...jak smakują eko-wina?


“Te wina są prawdziwe, ciekawe, bywają inne, zaskakujące, fascynujące. Nie są zmanipulowane, nie produkuje się ich dostrajając do potrzeb rynku i oczekiwań mitycznego “konsumenta”. Czy smakują lepiej? To kwestia osobistych preferencji smakowych. Ważne, że powstają z czystej pasji, i z pasją je można konsumować, łącząc je z potrawami, na które po prostu mamy ochotę”.

dopowiada Michał Więckowicz, który w oparciu o wina naturalne komponuje “szyte na miarę” karty win dla restauracji i autorskich knajpek.

W poznańskiej winnej uczcie oprócz Isabelle wezmą także udział inni znakomici eksperci oraz winoogrodnicy pracujący metodami naturalnymi, m.in. Claudio Panetta/Il Cancelliere, Rafaello Annicchiarico/Podere Veneri Vecchio, Nadia Verrua/Cascina 'Tavijn oraz Lorenzo Corino/Case Corini. W programie są także warsztaty kulinarne z Martą Wajdą oraz otwarta degustacja win naturalnych.

Można się jeszcze zapisać! A z okazji tak smakowitego eventu w PURO Hotel Poznań mamy dla Was specjalną ofertęMichał także wybiera się do SPOT w sobotę:

“Będzie dużo dobrego wina i dużo dobrych ludzi!”

Zapraszamy!

.

fot. Dom Bliskowice

 

Szczegóły wydarzenia: Wina naturalne w SPOT

Organizatorzy: Akademia Kulinarna SPOT. to EAT, Moja Italia, Winotake i Naturaliści

Partnerzy medialni: Magazyn Usta, Magazyn WINO, Food & Friends,Winicjatywa, Vinisfera.pl, Czas Wina

Partner: PURO Hotel Poznan

 
x

Subscribe to our mailing list

*indicates required