Menu Zarezerwuj
Puro Mag

PURO Q&A: Eliza Mórawska / White Plate

22.12.2014 People

Esencję miasta stanowią ludzie. I przestrzenie, które tworzą. Architektura, niezwykłe miejsca i przedmioty, dzikie zakątki, dobrze znane ścieżki, emocje i wspomnienia. O sposoby tworzenia i doświadczania miasta pytamy w naszym cyklu ludzi, którzy nas inspirują. Artystów, projektantów, kreatorów współczesnego, miejskiego świata.

Dziś przepytujemy Elizę Mórawską, blogerkę kulinarną, fotografkę, autorkę dwóch książek “White Plate - Słodkie” oraz opublikownej niedawno “O jabłkach”. W jej wydaniu smak pieści nie tylko podniebienie, ale i oczy.

Eliza odwiedziła niedawno PURO Poznań i zafascynowana naszą kuchnią i wnętrzami, pięknie je opisała. Spójrzcie! 

Miasta doświadczam…

Za pomocą wszystkich zmysłów.

Gdy chcę spotkać ludzi….

Umawiam się z przyjaciółmi na wino.

Gdy chcę się wyciszyć….

Zamykam się w domu, wyłączam telefon i komputer, otaczam ulubionymi książkam, wskakuję do łóżka, ustawiam na stoliku duży termos z herbatą z cytryną i przygotowuję górę kanapek. Do tego dobra muzyka i jestem w raju.

Spaceruję...

Dużo. Najchętniej małymi uliczkami. Uwielbiam stare kamienice, ich historię, stare ogrody.

Odkrywam… 

...że lokalsi najlepiej poradzą, gdzie pójść, by smacznie zjeść.

Skarby znajduję…

Przewrotnie: na Instagramie i targach pięknych rzeczy. Dzięki nim odkryłam, ile wokół nas jest utalentowanych ludzi, którzy własnoręcznie robią piękne, unikatowe przedmioty. Lubię się nimi otaczać

Smak miasta to…

Dobra kawa i potrawy regionalne.

Przy sobie zawsze mam...

Aparat fotograficzny i notes z długopisem.

Do walizki pakuję...

Książkę.

źródło zdjęć: White Plate

Similar articles

PURO Kraków: Nie cierpię arogancji na talerzu. Rozmowa z Adamem Chrząstowskim
11.05.2015 People

PURO Kraków: Nie cierpię arogancji na talerzu. Rozmowa z Adamem Chrząstowskim

PURO Q&A: Concept 21
18.08.2015 People

PURO Q&A: Concept 21