Menu Zarezerwuj
Puro Mag

TRÓJMIASTO: Główna Osobowa

30.11.2016 City

Ulokowana idealnie: pomiędzy zabytkowym gdyńskim dworcem kolejowym (perełką architektury, koniecznie do zobaczenia!) a mariną i molo. Skomponowana na miarę nadmorskich, wilczych apetytów - z energetycznych śniadań, poprzez różnorodne, sycące lancze, po kolacje zakrapiane autorskimi koktajlami, serwowanymi do późnych godzin nocnych (!). Główna Osobowa, owoc romansu kuchni z barem, jak mówią właściciele. Kto z kim jeszcze romansował, by na świat przyszło to cudowne kulinarne dziecię?

Na stronie restauracji zapewniacie gości: “Bez zadęcia, bez spin, w 100% z trójmiejskiej zajawki”. Jaka jest Wasza filozofia działania i gotowania?

Główna Osobowa powstała już ponad rok temu z połączenia wspólnej gastro zajawki grupy przyjaciół. Naszą główną motywacją było stworzenie miejsca wychodzącego poza ramy tego, czego można doświadczyć w naszych okolicach. Myślimy lokalnie i od tego zawsze zaczynamy. Staramy się pracować na produktach, które są najbliżej nas, aczkolwiek orientalne wpływy nie są nam obce. Lokalna myśl nie tylko przekłada się na to, co serwujemy na talerzach i w kieliszkach. Staramy się też aktywnie uczestniczyć w życiu miasta i okolic. Cieszymy się, że dokładamy swoją cegiełkę do rozwoju miejskiego gastro, dajemy na tym polu duży upust swojej kreatywności.

Wprowadziliście niedawno nowe, jesienne menu. Jakie są jego główne nuty? Jak gotuje nowy szef kuchni, Tomasz Kuberna?

Nasze nowe menu jest znacznie prostsze niż dotychczas. Tomek w swoich daniach ogromną uwagę przykłada do obróbki i sposobu przyrządzania, a w szczególności liczy się dla niego jakość i pochodzenie składników. To właśnie powoduje, że jego dania są proste, ale absolutnie smaczne i w punkt! Aktualnie z uwagi na jesienną porę jest rozgrzewająco i nieco bardziej treściwie. Każdy znajdzie tu coś dla siebie, mamy wegetariańskie i wegańskie opcje, które świetnie się sprawdzają na jesienny ziąb.

Słyszeliśmy, że Wasz system informacji o zajętości toalet to genialne rozwiązanie. Jakie jeszcze projektowe smaczki można znaleźć we wnętrzu GO?

To prawda, nasz toaletowy system jest niezłą ciekawostką i często wywołuje uśmiech zdziwienia na twarzach naszych gości. Cały lokal został zaprojektowany przez Filipa Kozarskiego i PB/STUDIO. Jak w każdym z ich projektów przemyślany został każdy detal. Poza wspomnianym systemem mamy jeszcze kilka innych pomysłowych rozwiązań, m.in. tablicę magnetyczną (a’la rozkład jazdy pociągów), na której umieszczamy nasze menu, mamy też literki ze starych systemów informacyjnych tablic dworcowych, które służą nam na co dzień. Uwielbiamy nasz stół koktajlowy, który zmienia swój poziom w zależności od pory dnia dzięki żeliwnej korbie, która została zamontowana w jego konstrukcji. Widać u nas różne formy rozwiązań rzemieślniczych: sami odbijamy swoje wizytówki za pomocą pieczątek, a nasze menu zawsze pisane jest na maszynie - starym Łuczniku.

Wasze zajawki pozakulinarne, które mają wpływ na to, co goście dostają na talerzach?

Staramy się czerpać pomysły z każdej możliwej strony. Mamy to szczęście, że robimy rzeczy, które sprawiają nam ogromny fun i przyjemność - zarówno w kuchni, w barze, w części cateringowej, a nawet administracyjnej (ha, da się nawet tu!). Chyba energia, jaką wkładamy w działanie na każdej z tych płaszczyzn, wpływa na efekt, który ostatecznie ląduje na talerzach i w szklankach.

Główna Osobowa
www.osobowa.pl
www.facebook.com/glownaosobowa

Adres:

ul. Antoniego Abrahama 39
81-366 Gdynia
tel. 730 630 000
glowna@osobowa.pl

Godziny otwarcia:
Poniedziałek - czwartek od 8:00 do 24:00+
piątek - sobota od 08:00 do 02:00+
a w niedzielę od 09:00 do 22:00+

Śniadania podajemy do 12, główna karta obowiązuje 12-22. Przekąski serwujemy do zamknięcia. Rezerwacje na stoliki przyjmujemy telefonicznie.

Similar articles

KRAKÓW: Nie-winne wycieczki
28.09.2016 City

KRAKÓW: Nie-winne wycieczki

PURO MOOD for Books: Beautiful Details
06.06.2016 City

PURO MOOD for Books: Beautiful Details