Menu Zarezerwuj
Puro Mag

POZNAŃ: Smaki Azji

26.09.2017 City

Stolica Wielkopolski od lat ma silną reprezentację kulinarną. Pyry z gzikiem, rogale marcińskie, szneki z glancem czy ślepe ryby to dania, które wpisały się w poznański krajobraz równie silnie jak trykające koziołki, fani Lecha czy… legendarna już oszczędność. Ale to oczywista oczywistość. Na łamach Puro Magazine eksplorujemy mniej oczywiste i zaskakujące miejskie ścieżki. Dlatego też we wrześniowym wydaniu zabierzemy Was w kulinarną podróż po Azji, ale ulicami Poznania.

Chiny. Gorące serce w centrum Poznania
Restauracja Azalia, ul. Święty Marcin 34

Ćwierć wieku temu państwo Yanli i Dianmeng Liu otworzyli na głównej ulicy Poznania tradycyjny chiński lokal. Jaka jest Azalia? Przede wszystkim urzeka kompetencjami: elegancki wystrój i muzyka tworzą solidny grunt pod dania przygotowywane przez chińskich specjalistów kulinarnych. Sercem każdego lokalu gastronomicznego w Chinach jest piec. Nie inaczej jest w Azalii - właściciele sprowadzili z ojczyzny (jedyny w Poznaniu!) piec którego żar sprawia, że warzywa zawsze będą kruche a mięsa delikatne. O klimacie i oryginalności serwowanych dań świadczyć może popularność Azalii wśród mieszkających i odwiedzających Poznań Chińczyków - a rekomendacja „swoich” to najlepsza rekomendacja! Przy pomocy Kuaizi (chińskie pałeczki) zjemy takie pyszności jak Gongbao jiding- kurczak z orzeszkami na ostro, Mapo doufu - tofu z kurczakiem na ostro, Kou Rou - boczek na parze w specjalnej marynacie. A na deser polecamy… chiński masaż w sąsiadującym z Azalią gabinecie "Yanli" - spytajcie o niego jeszcze przy stole.

Indie. Tam, gdzie słoń przynosi szczęście, radość i powodzenie
Restauracja Hatti, ul. Woźna 13.

W przepastnych terytorialnie i kulinarnie Indiach istnieje ponad 3000 dialektów i niezliczona ilość potraw. Kuchnia indyjska dzięki swojej różnorodności jest uważana za jedną z ciekawszych i bardziej charakterystycznych na świecie. A jak smakują Indie w Poznaniu? W restauracji Hatti nepalski szef kuchni Dipesh Ghimire proponuje gościom potrawy północnej części Indii. Czego warto spróbować wstępując tu po raz pierwszy? Na przystawkę proponujemy Samosy - indyjskie pierożki z farszem warzywnym lub mięsnym. Sycącym daniem głównym będzie klasyczny Chicken Tikka Masala, a więc grillowany w piecu Tandoor kurczak w pikantnym, cebulowo - pomidorowym sosie, z dodatkiem tradycyjnych placków indyjskich bądź ryżu Basmati. Posiłek idealnie dopełnią Gulab Jamun - indyjskie pączki w słodkim syropie, a także Mango Lassi - napój jogurtowy o smaku mango.

Japonia. Minimalizm na talerzu
TOKYO TEY- ul. Półwiejska 22

Chcesz zjeść coś „na szybko” i lubisz kulturę kraju Kwitnącej Wiśni? Znaleźliśmy dla Ciebie miejsce doskonale łączące te sprawy. Już sama nazwa lokalu wskazuje, że spodziewać się możemy ciekawych rozwiązań - Tokyo Tey to projekt unikalny, nowoczesny i przystępny. W minimalistycznym wnętrzu przy głównym deptaku Poznania zaspokoisz głód szybciej niż trwa zamówienie typowych dań europejskiej ulicy - kebaba czy spaghetti. Używając Hashi (pałeczki japońskie) skonsumujesz pionierskie w Poznaniu SushiBox`y, japońskie kanapeczki Onigiri czy handrolle. Masz ochotę na zupę z kraju Shogunów? Proszę bardzo! Skosztuj miso czy Gyu Curry i popij orzeźwiającym jogurtem z mango.

Wietnam. W Koronie Smakosza
Thanh Ha, ul. Szamarzewskiego 11

Najdłużej działająca wietnamska restauracja w Poznaniu prowadzona przez państwo Thanh Ha Nguyen i Manh Hung Nguyen działa od ponad 15 lat. Oznaki sukcesu? Korona Smakosza i stałe grono fanów orientalnej kuchni. Jeżeli macie ochotę spróbować oryginalnych, przyrządzonych przez Wietnamczyka dań, nie trzeba wcale odbyć kilkunastogodzinnej, męczącej podróży. Wystarczy wpaść na poznańskie Jeżyce! Specjalnie dla nas szef skomponował menu: “Na przystawkę oczywiście polecamy sajgonki. Danie główne - wywar rosołowy gotowany na kościach wołowych podawany z makaronem ryżowym i wołowiną z dodatkiem kolendry, czyli słynna zupa Pho - jedno z najbardziej znanych dań wietnamskich. A jeśli nie masz ochoty na zupę, chętnie polecamy wołowinę po wietnamsku podawaną z trawą cytrynową lub tofu w sosie pomidorowym. A na deser banany lub ananasa w cieście polane miodem i wiórkami kokosowymi.” Pycha!

Tajlandia. Ambasadorowie tajskiego smaku
Why Thai, ul. Kramarska 7

Czy istnieje lepsza rekomendacja dla restauracji niż zdobycie certyfikatu kraju, który to miejsce reprezentuje? Thai Select przyznawany jest przez Ambasadę Królestwa Tajlandii za autentyczność kuchni i ponadprzeciętną gościnność. Dodajmy do tego super lokalizację w okolicach Starego Rynku a wyjdzie na to, że Why Thai idealnie nadaje się jako miejsce na biznesowy lunch, spotkanie z przyjaciółmi, czy z Twoją drugą połową. Polsko-tajski duet kucharzy przygotowuje oryginalne dania w całym spektrum smaku. Możecie być pewni, że takie klasyki kuchni tajskiej jak Pad Thai czy Curry będą smakować jak w tajskiej rzeczywistości. Dodajcie do tego nowoczesny wystrój wnętrza i świetnie skomponowaną kartę win a wyjdzie na to, że być w Poznaniu i Tajlandii nie odwiedzić….

 

tekst: Adi Kaniewski
zdjęcia: dzięki uprzejmości właścicieli restauracji

Similar articles

KRAKÓW: Miasto w mieście, Tytano w Krakowie
29.08.2016 City

KRAKÓW: Miasto w mieście, Tytano w Krakowie

Wakacyjny Przewodnik PURO: Kraków w plenerze
31.07.2017 City

Wakacyjny Przewodnik PURO: Kraków w plenerze