Menu Zarezerwuj
Puro Mag

KRAKÓW: Smak w kieszeni. Rzecz o najmniejszych knajpkach Krakowa, część II

25.08.2017 City

Minimum przestrzeni i kosztów, maksimum gościnności i smaku. Kieszonkowe bary powoli stają się krakowską specjalnością. Przedstawiamy Wam drugą część przewodnika po najmniejszych barach Krakowa. O filigranowych rozmiarach i cenach, ale bogatych w smak i historie.

Youmiko Sushi Cracow 
ul. Józefa 2

Wnętrze zachwyca wystrojem. Wysoki, stworzony z setek karteczek sufit, dodaje lekkości niewielkiej przestrzeni z czterema prostymi białymi stolikami. Usiądzie tu 16 osób, do tego parę taboretów przy wysokim barze. Ale najważniejsze jest tu jedzenie, które zachwyca i wyglądem, i smakiem. Paweł, właściciel miejsca, przywiązuje niezwykłą wagę do sezonowości. W menu pojawiają się tu kurki, szpinak, szparagi, bób. Yumiko specjalizuje się także w wersjach wegetariańskich i wegańskich wszystkich rodzajów sushi.

Kalejdoskop. Ukraińskie specjały
ul. Westerplatte 1

Poniekąd to podziemie, a nie ulica podana w adresie - tak już mają te „maluchy”, że gubią się w miejskiej dżungli. Wnętrze - skromne, cóż, nie o to tu chodzi, za to obsługa - z lekkim, śpiewnym akcentem, przemiła i bardzo pomocna. Miejsc siedzących ze dwanaście. Zjemy tu wszelkiej maści naleśniki na słodko, pierogi ukraińskie z kapustą lub ziemniakami, pielmieni z mięsem, kotlety mielone, placki ziemniaczane z czosnkowym sosem i oczywiście zupy: barszcz ukraiński, solankę z gulaszem i grochówkę. Do każdego dania proponuje się tu tłustą śmietanę, oj radość! Dania od 8 do 10 zł.

Umami Nowa Huta
Os. Jagiellońskie 9

Dwie dziewczyn rzuciły wszystko w centrum miasta i przeniosły się do Nowej Huty. O sobie na Facebooku napisały tak: „Cały czas mówiłyśmy, że ruszamy z BUDĄ gastronomiczną. I to nie był żart. Przyszła pora na prezentację! Zapraszamy wszystkich po dobre jedzenie prosto z budki. Zamiast najtańszego hamburgera proponujemy coronation tofu, a zamiast mrożonej zapiekanki wpadajcie na kopytka w sezonowych dodatkach”. Budka rzeczywiście jest budką. Przed nią parę miejsc do siedzenia, ale jedzenie jest też rozwożone po najbliższej okolicy. Wszystkie dania są wegańskie z lekkim azjatyckim lub indyjskim twistem. W menu słynne już na cały Kraków kopytka z pesto bazyliowym, suszonymi pomidorami i orzechami laskowymi, warzywa po marokańsku, kanapka z sosem fistaszkowym i chrupkimi warzywami, zupy, curry z fistaszkami. Ceny od 6 do 18 zł.

Hariprasad Samosa&Curry
ul. Dietla 45 (w pasażu)

To bodaj najmniejszy lokal gastronomiczny w Krakowie w kategorii piękne wnętrze, wspaniałe jedzenie i miła obsługa. Siedzi się na kolonialnej ławie z tekowego drewna na poduszkach z ciemnego aksamitu. Po prawej stronie dębowa półeczka, a przy niej trzy wysokie stołki, na wprost kuchnia, kilka ogromnych palników, piekarnik i Paweł - uśmiechnięty właściciel lepiący samosy, bo właśnie z tych indyjskich pierożków słynie to miejsce. Podaje się je z sosem ostrym pomidorowym lub łagodnym kokosowym z kolendrą. Są też dania na ciepło: mung dal z pomidorami i jarmużem, bakłażan i groszek w ostrym sosie pomidorowym, surówka z marchewki i imbiru z zielonym chilli i pyszny, niebiańsko słodki deser laddu z cynamonem i gałką muszkatołową. Ceny od 5 do 18 zł.

Ranny Ptaszek
ul. Augustiańska 5

Kieszonkowy bar śniadaniowy z widokiem na krakowski Kazimierz i kościół św. Katarzyny. Wnętrze stylizowane na lata 60-te, w barwach różu i „gypsy green”. Mnóstwo tu bibelotów z epoki dobranych kolorystycznie do wnętrza. Dwa stoliki i dwa parapety w roli kolejnych, w sumie 16 miejsc siedzących.  Czynne już od ósmej rano, co jest ewenementem na kulinarnej mapie Krakowa.  Można tu zjeść śniadanie na słodko lub słono, wpaść na lunch lub wczesny obiad, a przede wszystkim napić się dobrej kawy. Dla wegan są miski z kaszami i świeżymi warzywami, dla wegetarian strączki, jajka, hummus, sosy, konfitury, a i dla mięsożerców pieczone kiełbaski też się trafią. Ceny od 10 do 25 zł.

Krakowskie bary kieszonkowe warte grzechu:


Mandukoreańskie pierożki na parze i znakomite pikle 

Oriental Spoon: bibimbap, klasyka koreańskiej kuchni

Smaki Roślinne
: wegański bar słynący z warzywnych zapiekanek i ciast

Mihiderka: całkowicie roślinna kuchnia, świetne wegańskie burgery

Zamieszanie zupa bar: raj dla zupożerców 

Mazaya falafel: najlepszy falafel w Krakowie

Pochlebstwo: miniaturowa piekarnia z pieczywem na zakwasie

Massolit Bakery & Cafe: pieczone na miejscu przepyszne bajgle z rożnymi dodatkami, wspaniała kawa i słodkości

Curry up!: kuchnia indyjska

Hummus AmamamusiHummus Amamamusi najlepszy hummus w Krakowie w 25 smakach

Café Lisboasłynne na cały świat Pasteis de nata

Coca pizzeria: sycylijska pizza na cieniutkim cieście czynna do świtu

Raw Nest: kuchnia roślinna, pyszne koktajle warzywne i owocowe 

Pies Pianista: prawdziwe naleśniki francuskie i wytrawne galettes

Smietanka Nowohucka: wszystko co chcielibyście zjeśc na niedzielny obiad

Jak we Lwowie - Kuchnia Ukraińsko-PolskaKuchnia Ukraińsko-Polska, wszystko o czym marzą lwowiacy w Krakowie i my krakusy

 

tekst: Kasia Pilitowska
Ilustracja: Foxtrot Studio
Zdjęcia: dzięki uprzejmości właścicieli lokali

 

Similar articles

KRAKÓW: Krakowskie mleczaki
29.04.2016 City

KRAKÓW: Krakowskie mleczaki

Meals on wheels. Poznańskie Food Trucki
14.06.2017 City

Meals on wheels. Poznańskie Food Trucki